A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

про перспективи розвитку медицини на Київщині

Дата: 06.04.2017 11:09
Кількість переглядів: 757

У Київській обласній державній адміністрації відбулася регіональна платформа «Новації в охороні здоров’я. Підходи до фінансування медичних послуг».

Концепція медичної реформи передбачає розподіл повноважень між державою і місцевим самоврядуванням. Тобто, держава замовляє та оплачує медичні послуги в рамках гарантованого пакету, а громада утримує приміщення закладів охорони здоров’я.



Голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган зазначив, що питання медичної реформи надзвичайно важливе, адже «на рівні з питаннями фізичної безпеки і протипожежної, охорона здоров’я – це третя точка дотику з владою, без якої людина обійтись самоорганізовано не може».

«Наше завдання не чекати, що нам будуть спускати номенклатури, тарифи. Сьогодні у нас є всі шанси формувати тверді пропозиції і на них наполягати», – сказав голова КОДА.

Директор департаменту охорони здоров’я КОДА Алла Арешкович особливу увагу зосередила на розвитку первинної медичної допомоги, адже така допомога – це не тільки профілактика, а і громадське здоров’я.

«При обласних радах, при обласній адміністрації буде проведено реорганізацію центру здоров’я Київської області і сформовано, відповідно до норм закону, центр громадського здоров’я Київської області. Це дасть можливість розробити і впровадити ті індикатори якості медичної допомоги, з якими будуть працювати заклади охорони здоров’я вторинного рівня, куди увійдуть не тільки лікарні інтенсивного лікування, а й інші заклади», – зазначила Алла Арешкович.

Директор департаменту також додала що для первинної медичної допомоги існує кадрова програма, відповідно до якої в Національному медичному університеті навчається близько 70 фахівців для первинної мережі.

За словами Алли Арешкович, на рівні районних адміністрацій, міськвиконкомів та об’єднаних територіальних громад ініційовано створення мотиваційних програм для лікарів загальної практики сімейної медицини, які будуть працювати на відповідних територіях.

«Ми також будемо, сумісно з Міністерством охорони здоров’я, ініціювати та розробляти програму профілактичних заходів для впровадження в наших 25 районах Київської області і містах обласного значення. Це ті найменш витратні заходи, які дають у всьому світі найбільш відчутний результат», – сказала директор департаменту.

Алла Арешкович зазначає, що в плані розвитку також подальша реорганізація і зміцнення системи екстреної медичної допомоги. Так, на території Київської області функціонує, окрім створеного Центру ЕМД, 8 станцій ЕМД та 25 підстанцій.

Водночас, директор департаменту охорони здоров’я КОДА наголосила на тому, що дефіцит коштів по виплаті заробітної плати для медичних працівників Київської області складає більше 660 мільйонів гривень на 2017 рік: «Ми очікуємо державної субвенції на покриття цієї частини коштів».

Алла Арешкович повідомила, що в департаменті розпочато роботу по реалізації створення на території Київської області госпітальних округів в частині бачення взаємозв’язку і взаємокомунікації між всіма ланками: первинною – вторинною – третинною, за безпосередньої участі екстреної медичної допомоги.

«Ми будемо готувати проект наказу щодо порядку госпіталізації з направленням та без до закладів охорони здоров’я області. Він обов’язково буде винесений на громадське обговорення, а також поданий на розгляд комісії з питань охорони здоров’я для того, щоб ми могли зрозуміти структуру лікарень по видах медичної допомоги, яка зараз існує. Щоб ми зрозуміли наявність ресурсів в наших лікарнях міст і районів. І для того, щоб ми могли відпрацювати моменти відсутності комунікації, яка наразі є», – зазначила Алла Арешкович.

Крім того, директор департаменту підняла питання зміни фінансування медичних закладів. На наступний рік змінюється фінансування закладів первинної медико-санітарної допомоги. Це значить, що і з районних, і з місцевих бюджетів видатки будуть спрямовані тільки на розвиток комунальних закладів. Фінансування медичних послуг буде проводитись за рахунок центрального органу виконавчої влади.

Народний депутат України Ірина Сисоєнко розповіла про роль органів місцевого самоврядування у проведенні медичної реформи, а також законодавчі ініціативи. Народний депутат зосередила увагу на трьох основних питаннях: розвиток первинної медичної допомоги; створення госпітальних округів; запровадження страхової медицини.

«Дуже багато міфів, що коли буде створено госпітальні округи, то лікарні будуть закриватись, а трудові колективи будуть звільнятись. Це все є неправдою. По суті, госпітальний округ – це не формування якесь адміністративно-територіальне. Це, по суті, візуальне об’єднання медичних закладів, які формуються на певній території, формуючи єдиний медичний простір. Вони мають задовольняти потреби людей конкретних районів, які об’єднались, в усіх видах медичної допомоги ІІ рівня. Тут не приймає участь первинна ланка і тут не приймає участь ІІІ рівень медичної допомоги», – пояснила Ірина Сисоєнко щодо створення госпітальних округів.

Засідання регіональної платформи організоване Київським регіональним відділенням Асоціації міст України за участю народного депутата України Ірини Сисоєнко, голови Київської обласної державної адміністрації Олександра Горгана, депутатів Київської обласної ради, директора департаменту охорони здоров’я КОДА Алли Арешкович, голови постійної депутатської комісії обласної ради з питань охорони здоров’я Наталії Бігарі, міських та селищних голів, головних лікарів районних та міських лікарень.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано