A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Владислав Байчас: «Для Бориспільської ОТГ 42 млн грн – малі кошти»

Дата: 21.07.2020 11:01
Кількість переглядів: 2058

Наразі в районі підтверджено створення п’яти ОТГ. Три об’єдналися добровільно, решта – примусово з ініціативи області. Чому район розділився на таку кількість громад, «Вісті» запитали у голови Бориспільської районної ради Владислава Байчаса.

«Активісти багатих сіл, скориставшись принципом добровільності, утворили невеличкі громади для того, щоб простіше було обратися депутатами у ради новостворених ОТГ»

 

— Владиславе Михайловичу, чи перспективний такий розподіл на ОТГ на Бориспільщині?
— Ні. Ми бачимо, що багаті сільради за принципом добровільності об’єдналися з багатими, утворивши маленькі громади. А решту скопом поділили в області. Я відповім цифрами, адже ми прораховували усі варіанти.
Якщо взяти п’ять ОТГ Бориспільщини, то дві з них є фінансово неспроможними. Це Вороньківська ОТГ – дефіцит бюджету буде майже 19 млн грн, та Золочівська ОТГ, де дефіцит майже 15 млн грн.
— Тобто у цих громад не буде коштів на розвиток?
— У цих громад не буде коштів навіть на утримання соціальної інфраструктури. І якщо Золочівська ще може якось вийти з цієї ситуації завдяки землі, коли наведуть лад на березі Дніпра, то що робити Вороньківській ОТГ — незрозуміло. Розраховувати на дотації? На підтримку області та держави?
— Але Бориспільський район не бідний. Де осідатимуть усі кошти?
— Майже всі кошти будуть акумульовані у двох невеликих ОТГ: Гірській та Пристоличній. Гіська матиме понад 220 млн грн прибутку, Пристолична – майже 120 млн грн. Я не кажу про Бориспільську ОТГ, адже 42 млн грн прибутку для міста та шести сільрад – це невеликі кошти.
— Чому настільки економічно необґрунтовано склалося з ОТГ?
— Місцеві активісти багатих сіл, скориставшись принципом добровільності, утворили невеличкі громади для того, щоб простіше було обратися депутатами у ради новостворених ОТГ. Бо сільських активістів знають лише у своїх населених пунктах, а за межами громад вони нікому не відомі.
Вони зараз кажуть, що все робиться заради людей. Це фікція. Усе робиться для того, аби виграти вибори в ОТГ та отримати великий бюджет. Якби їм дали можливість, то вони б ні з ким не об’єднувалися, а залишилися б самі по собі.
Вони також забувають кілька важливих моментів. Перше – їм необхідно буде створити всю необхідну соціальну інфраструктуру, адже всі послуги повинні надаватися в ОТГ. Друге – лікарня залишиться в Бориспільській громаді, отож їм доведеться домовлятися про медичні послуги для своїх людей. Ще цікавий момент – якщо вони не зможуть освоїти бюджетні кошти, їх, напевно, вилучатимуть до державного бюджету. Хто від цього виграє? Можу сказати, хто програє – всі ті села, що залишились поза межами Гірської та Пристоличної ОТГ.
— Чи можна ще змінити такий розподіл на ОТГ?
— Можна. Але на це потрібна політична воля. На жаль, у нас останнім часом майже відсутня взаємодія з областю. Вони собі щось вигадують, приймають рішення, а нас ставлять перед фактом.


— Зараз в Київській області деякі райони заявляють, що підуть до суду через порушення принципу добровільності при формуванні громад в КОДА. Бориспільська районна влада не розглядала такий крок?
— Чи підемо ми до суду? Ми думаємо про це.
— На вашу думку, який варіант об’єднання був би кращим для району?
— Найкращий варіант – одна велика громада, максимум дві.
Давайте повернемося до цифр. Ми прораховували варіант поділу району на дві громади — велику Бориспільську та маленьку Мирненську. Обидві ОТГ були б фінансово спроможними. У такому випадку Бориспільска ОТГ мала б понад 350 млн грн на рік для розвитку. Цього вистачило б і місту, і всім селам.
— Чи є можливість об’єднання громад після закінчення реформи?
— Якщо дві ОТГ пізніше вирішать об’єднатися в одну велику – це можливо. Але лише шляхом приєднання однієї до іншої. Тобто це не буде новоутворена громада. Наприклад, якщо Вороньківська ОТГ вирішить приєднатися до Гірської, то в результаті це буде велика Гірська ОТГ. Але є важливий момент — проголосувати за це мають ради обох громад. Та чи захочуть депутати піти на такий крок?
— Мешканці сіл зараз багато говорять про те, що після об’єднання всі кошти будуть залишатись в центрі, а села на околицях залишаться ні з чим.
— Усе залежатиме від керівництва ОТГ, від того, яких депутатів оберуть люди. Як приклад можу привести Великоолександрівську сільраду. Бюджет другий за наповненням у районі, але він не працює. Бо депутати чубляться між собою та не можуть його розподілити.
Мешканці громад повинні зрозуміти – обирати треба тих людей, які щось зробили, а не тих, хто кричить. Подивіться уважніше на тих, хто кричить – вони нічого не зробили ні для родини, ні для себе, ні для людей, ні для кого, хоч і говорять гарно.
Якщо люди хочуть, щоб громада розвивалася, то вибір слід робити відповідально.

За матеріалами сайту газети "Вісті" - Бориспіль


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано