A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

ДЕНЬ СЕЛА У ВИШЕНЬКАХ: КУШТУВАЛИ КОРОВАЙ, ПІДСПІВУВАЛИ СЕРДЮЧЦІ, ТІШИЛИСЬ ГУСАКАМ ТА ПОЦІЛУНКАМ «МОЛОДЯТ» І НЕ ТІЛЬКИ…

Дата: 27.09.2019 10:18
Кількість переглядів: 885

оли мова заходить про село Вишеньки, той, хто тут бував, обов’язково згадає своє. Хтось про щирих, добрих, дружних вишеньківців, археолог – про давні поселення доби неоліту, історик – про перше літописне згадування. А журналісти «Трудової слави» величезну кількість матеріалів про жителів села, не випускаючи з поля зору всі вишеньківські новини.

21 вересня, у Другу Пречисту, в селі Вишеньки на площі перед будинком культури святкували День села. Люду прийшло чимало: радісно вітаються, щось жваво обговорюють, настрій у всіх піднесений. Воно й не дивно, адже сьогодні кожен вишеньківець – іменинник. Це свято тих, як влучно сказала ведуча свята Тетяна Янушкевич, чиє «босоноге дитинство пробігло дорогами села; чиї колиски, перші радощі і печалі залишилися в батьківській хаті; хто сюди приїхав і залишився тут жити назавжди; хто любить село і робить його чистим, привітним, сучасним, допомагає і розвиває».

Село Вишеньки веде свій родовід з давніх-давен. Однак перші літописні згадки датовані ХІ століттям, тому й рахують відтоді. За згаданим «календарем» цього року Вишенькам виповнюється 918 років. Відзначають традиційно у вересні, адже саме у вересні 1943 року село визволили від фашистської окупації.

Організатори свята, а це апарат сільської ради, її виконавчий комітет, небайдужі вишеньківці підготували насичену програму, щоб люди відпочили із задоволенням. Так, зі сцени дарував пісні народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «Вишенька» під керівництвом Віталія Сахацького, співала Аня Угрин, виступала Оксана Григорчик. Веселий танцювальний номер «Їдемо, їдемо в сусіднє село» показали першокласники Вишеньківської ЗОШ. Із віршами прийшли вихованці дитячого садочка «Вишенька», танцем привітали учні клубу спортивного танцю «Діамант еліт». Вишеньківців також віншували учасниці ансамблю української пісні «Бортничанка», заспівавши іменинникам своїх найкращих пісень. А родзинкою свята був, беззаперечно, виступ актора, який дуже вдало копіює славнозвісну Вєрку Сердючку.

Були на Дні села й майстри, які представляли свої авторські роботи. Наприклад, діти родини Гордих роблять тільки перші кроки в художньо-вжитковому мистецтві, прикрашаючи обручі, статуетки елементами декору. Яна Третякова виставила свої вироби з бісеру. Займається цим професійно, адже веде гурток «Бісеринки» у Гнідинській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів імені Петра Яцика. Її сусідка Настя з села Петропавлівське плете бісером не професійно, проте, ділиться, що спочатку уявляє, а потім робить, що запланувала. Хоч і займається вже років з п’ять, для неї це більше хобі.

Представив свої роботи і салон «Aroma Candres», який спеціалізується на виготовленні свічок ручної роботи. До слова, відкрили його сімейна пара з Вишеньок. Тетяна Слюсаренко, також вишеньківка, виставила на огляд авторські роботи м’якої іграшки, декупажу, розпису на склі та тканині. А ще можна було придбати смачні пряники, які власноруч виготовила Тетяна Панчук із Борисполя.

Утім, було ще одне, про що варто сказати. Це філателістична виставка «Перші марки Української держави. 1918-1923 роки». Виставка унікальна, адже це одна з найбільших колекцій, що кілька десятків років збирає Олександр Канівець. Тут представлені марки часів Української Народної Республіки, Гетьманату Петра Скоропадського, Директорії УНР, уряду Західно-Української Народної Республіки тощо.

На свято для малечі облаштували безкоштовне катання з надувної гірки. Діти могли досхочу пострибати на батутах. Приїхав кіноатракціон. Були катання на коні, на поні та в бричці. Для дітей ще робили солодку вату та наносили аквагрим, а дорослі, звісно ж, пригощались шашликами.

Але ж який день народження без подарунків для іменинників? Кращих вітали і Бориспільська районна державна адміністрація, і Бориспільська районна рада, і Вишеньківська сільська рада. До слова, сільський голова Тетяна Кулінич у своєму вітальному слові наголосила, що тільки завдяки працьовитим і небайдужим жителям село Вишеньки завжди залишатиметься найкращим місцем на землі. А потім їй вручили коровай, який пізніше по шматочку отримав кожен присутній. Хто не знає, у Вишеньках частувати короваєм – це вже традиція.

За сценарієм, вручення подарунків відбувалося за різними номінаціями. Лише перерахуємо їх, опускаючи імена. Так, у номінації «Учасники АТО» подарунки отримали 29 осіб. А ще згадали Сергія Карпенка та Ігоря Шульгу – воїнів, яких уже немає серед живих. Їх та всіх, хто відійшов за обрії, вшанували хвилиною мовчання.

У номінації «Зразковий двір» привітали вишеньківців, які в зразковому порядку утримують свої садиби. Окрім подарунків, їм вручили таблички з написом «Зразкова садиба». Таких у Вишеньках сім.

Ще одна номінація – «Ансамбль «Вишенька», і, звісно, привітали співочий колектив на чолі з керівником Віталієм Сахацьким. Перелічили всі заслуги ансамблю та подякували за плідну роботу, що прославляють рідне село і тішать односельців гарними піснями.

У номінації «Школа» вітали директорку Вишеньківської ЗОШ Лілію Гурську. З нагоди Дня села та 25-річчя від дня початку свого першого навчального року (школу відкрито 1 вересня 1994 року) від імені сільської ради, виконавчого комітету навчальному закладу для роботи було передано новий ноутбук.

Також привітали довгожителів села; тих, хто народився 21 вересня; приготували подарунки для найменший жителів Вишеньок; отримали подарунки і три багатодітні родини. У номінації «Молодята» полинули вітальні слова на адресу новоствореної родини Євгенія та Тетяни Прожейків, які 14 вересня стали на весільний рушник. Зараз вони у весільній подорожі, тому подарунок передали свекрусі. Відзначили вогнеборців із МПО с. Вишеньки; спортсменів; відданих своїй справі небайдужих вишеньківців, підприємців.

У номінації «Золоте весілля» відзначили шість подружніх пар, які побралися 50 років тому. Окрім подарунків, їм налили ще й по келиху шампанського, а ведуча Тетяна Янушкевич не втрималась і виголосила «Гірко!» І щоб ви думали? «Молодята» таки обмінялись поцілунками. На додачу поет та пісняр Іван Білецький прочитав ювілярам вірш про золоте весілля.

Були конкурси і серед жителів села. Так, жінки змагались у тому, хто знає більше страв із картоплі. Ще був конкурс серед пар на кращого танцюриста, тримаючи надувну кульку то головами, то колінами. Переможці отримали призи – по гусаку.

А на десерт святкування Дня села став торт, люб’язно наданий ТОВ «Гурман», та запальна дискотека.

Редакція газети «Трудова слава» приєднується до привітань на адресу села Вишеньки. Бажаємо, щоб вишеньківці залишались такими ж життєрадісними, веселими, компанійськими, якими ми їх побачили на цьому святі. Щоб ви і ваші родини жили в достатку, в домівках панував мир і злагода, всі були здорові, активні, працьовиті і вас завжди ставили за приклад.

Василь ПЕТРЕНКО, фото автора


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано