A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Хор «Лебедин»: 60 років пісенними дорогами

Дата: 18.11.2016 10:07
Кількість переглядів: 797

Лікарі та педагоги, бухгалтери й інженери, швачки і продавці та багато-багато інших професій об’єдналися в одному колективі. Сплетіння людських доль… Думки і почуття, вирази обличчя і підтанцьовування. Гучний пісенний потік і натягнута на скрипці струна – з цього все починалося у народного аматорського хору «Лебедин», 60-річний ювілей якого відзначили тригодинним концертом 12 листопада в приміщенні місцевого клубу.

 

 

Катерина Єременко, одна з перших солісток від часу заснування колективу, пригадує: «Наш шкільний учитель Іван Посенко організував репетиції, і згодом ми поїхали на районний огляд у Бориспіль. На той час костюмів не мали, тому вдяглися у те, що було, десь позичили вінки, десь стрічки, і зайняли одразу перше місце. Після цього виступу вже спеціально пошили концертний одяг і виступили для письменників у Будинку народної творчості на площі Перемоги в Києві. Потім нас запросили на заключний концерт художньої самодіяльності Київської області, що відбувся на сцені Національної опери України. З часом члени колективу розпочали гастролі селами району».

Софія Буряк, учасниця в 70-ті роки, наголошує, що ті часи для колег по сцені були не менш значущими, адже вони підтверджували звання народного хору, виступали під час концерту «Таланти твої, Україно» на сцені Жовтневого палацу, були учасниками відеосюжетів центральних телеканалів.

У 80-ті роки сформовано основний склад хору, члени якого і по сьогодні виступають на сцені. Для Олени Паламарчук Лебединський хор – це її життя, вона не може уявити себе без пісні, адже співочий талант успадкувала від своєї мами. А Тетяна Заболотня дуже часто на концертах представляє пісню-візитівку колективу «Ой, мамо, люблю Гриця», яка вражає слухачів своїм запалом. Чоловіки теж не відстають і в дуеті з цими солістками Володимир Пушко та Олексій Маюн виконують і ліричні, й жартівливі композиції. Але виконавців зі стажем за рівнем виконання наздоганяє і молодше покоління: набирає обертів сила голосу Наталії Горбачової. І молодь продовжує поповнювати кількість учасників хору, яких наразі близько 15 осіб. І все це завдяки успішному керівництву хору – відомим у районі Юрію Бурчаку і Миколі Боднару, а також місцевому завклубу Галині Соляник.

На суботнє святкування 60-ої річниці завітав сільський голова Микола Дженжебір і вручив керівництву хору та учасникам його першого складу грамоти й грошові премії. Директор школи Лариса Кравцова подарувала пісенному колектив ікону святителя Миколая Чудотворця. Авторка «Пісні про Лебедин» Тамара Макаренко презентувала слова для нової пісні. До вітального слова також запросили колишніх учасників хору, Почесного громадянина Бориспільського району Петра Базюченка та представників культурної сфери району. Неочікуваною стала церемонія посвяти у козаки і козачки членів хору, яку провели генеральний бунчужний українського козацтва Юрій Мельничук, член ради українського козацтва при Київській ОДА, крайовий отаман Київщини Валентин Панасюк, козацька берегиня українського козацтва Інна Матієнко. Отже, завдяки любові до української пісні утверджено патріотизм учасників хору. Голоси великої лебединської музичної родини ще не раз прозвучать на сценах Бориспільського району.

Ольга Дженжебір, учасниця хору «Лебедин»





 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано