A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

«РОБОТА КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА – ВАЖКА І ЧАСОМ НЕДООЦІНЕНА»

Дата: 13.03.2020 10:05
Кількість переглядів: 1050

Напередодні професійного свята працівників житлово-комунального господарства «ТС» завітала до комунального підприємства «Горянин» Гірської сільської ради, яке у липні цього року відзначатиме свій 15-річний ювілей. Нині колектив підприємства налічує 48 осіб, тут впроваджують інноваційні технології та використовують сучасну спецтехніку. З першого погляду і не скажеш, що ще п’ять років тому КП було на межі банкрутства.

«У 2015 році комунальне підприємство було на межі банкрутства: затримувалася виплата заробітної плати, послуги надавалися неякісно. Існувало багато тіньових схем, які довелося ламати. Одним із поставлених завдань стала інвентаризація роботи комунального підприємства та виведення його у прибутковий стан. Перше, що ми зробили, – це зламали схему з купівлею сміттєвих пакетів, у вартість яких входило і вивезення сміття», – розповідає Гірський сільський голова Роман Дмитрів.

Очільник села згадує, що ця система не працювала: одні люди скаржились, що пакети дорого коштують, інші – що у них немає сміття. І як результат: навколо населеного пункту було багато стихійних сміттєзвалищ. Селяни зносили сміття просто на зупинки, в посадку, в ліс та до кладовища.

Тож, детально вивчивши ситуацію, депутати проголосували за безкоштовне вивезення сміття (твердих побутових відходів) для всіх зареєстрованих у Горі жителів. Для цього треба лише укласти договір з комунальним підприємством. Вивезення відбувається тричі на тиждень (понеділок, середа, п’ятниця). Як зазначають у комунальному підприємстві, село символічно поділено на три частини і, відповідно, за кожною закріплений день, коли прибиральники забирають тверді побутові відходи.

Позитивні результати такого рішення вже помітні, адже вдалося практично ліквідувати стихійні сміттєзвалища: принаймні, старі не збільшуються, а нові не з’являються.

 

Спецтехніка – одна з кращих у районі

Прийняття рішення про безкоштовне вивезення сміття спричинило збільшення обсягів, а отже, постало питання про придбання додаткової спецтехніки. Комунальники підрахували, що за 2016 рік вивезено 538,89 тонн сміття, а за 2019 рік, відповідно, 1443,31 тонн (тобто на місяць в середньому близько 120 тонн).

Відтак на потреби КП «Горянин» придбано МАЗ (корисна ємність 9 куб. м) для вивезення сміття, два трактори і подрібнювач гілок та деревини, завдяки якому гілки не спалюють, а переробляють у щепи. Скористатися подрібнювачем можуть і жителі села, необхідно лише попередньо подати заявку до комунального підприємства.

Та чи не найбільшою гордістю комунальної служби є придбання багатофункціонального спецавто КДМ, яке взимку прибирає сніг та посипає піщано-сольовою сумішшю дороги і тротуари, а влітку – поливає дерева та газони (за необхідності може здійснювати й полив доріг).

 

«Сортуй відходи заради майбутнього»

Варто зауважити, що в Горі дуже серйозно підійшли до питання сортування сміття. І масштаби цієї екологічної акції вражають: по всьому селу на великих перехрестях, зупинках громадського транспорту та в найбільш людних місцях встановлено 40 парних сміттєвих урн: одна призначена для органічного сміття, друга – для інших видів.

У 2018 році комунальне підприємство встановило перші чотири майданчики для сортованого сміття. Минулого року було відкрито ще один, де розміщено по п’ять контейнерів, три з яких розраховані для вторинної сировини: «Пластик», «Скло» і «Папір».

Сільська рада та комунальне підприємство постійно розповідають горянам про необхідність сортування сміття: випускають листівки, висвітлюють інформацію на сайті, а на сміттєвих майданчиках привертають увагу інформаційні банери із закликом «Сортуй відходи заради майбутнього».

 

Не сміттям єдиним…

Попри доволі інноваційний підхід до вивезення сміття та його сортування, у комунального підприємства вистачає й іншої роботи: надання якісних послуг з водопостачання та водовідведення (25 км сільського водогону та три свердловини), обслуговування вуличного освітлення, озеленення та благоустрій села.

«Минулого та позаминулого року ми виграли тендери на прибирання вулиць села Гори, обслуговування (прибирання) кладовища та озеленення. Цього року виграли тендер на прибирання, щодо кладовища – нині ведуться переговорні процедури. І сподіваємося, що братимемо участь і в тендері на озеленення, який оголошує сільська рада», – розповідає директор КП «Горянин» Вячеслав Жила.

 

Робота відповідальна, але недооцінена

У КП «Горянин» розповідають, що більшість працівників – це люди поважного віку, адже через невисокі зарплати молодь не йде сюди працювати, але декілька завзятих хлопців та дівчат все ж є.

«Робота комунального підприємства важка, і прикро про це говорити, але вона ще й недооцінена. Сьогодні ми не маємо змоги платити високі заробітні плати через невисоку його рентабельність, – розповідає Роман Дмитрів. – А це призводить до нестачі кваліфікованих кадрів, що часом позначається і на якості виконаних робіт.

Та, користуючись нагодою, напередодні професійного свята хочу подякувати директору комунального підприємства за те, що, незважаючи на складну ситуацію, підприємство працює для людей, йде вперед. А колективу бажаю міцного здоров’я, терпіння, фінансової стабільності та родинного затишку. І щоб люди з повагою та розумінням ставились до вашої роботи».

Валентина МАКІЄНКО, Тетяна ЗАЄЦЬ, «ТС»

IMG_2871


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано