A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Козацькому роду нема переводу

Дата: 17.10.2016 09:36
Кількість переглядів: 770

Під такою промовистою назвою у Кучаківській ЗОШ І-ІІІ степенів імені гетьмана Івана Сулими пройшов інтерактивний захід до Дня Українського козацтва та Дня захисника України.
Розпочався захід учнівською краєзнавчо – історичною конференцією «Постать гетьмана Івана Сулими через століття», яка вже стала традиційною.

 

 

 

У 2015 році відбулася міжрегіональна учнівська науково-практична конференція, приурочена 400-річчю першої згадки у письмових джерелах про Івана Сулиму.
Цьогорічна конференція дала можливість зануритися в епоху козацтва, розглянути постать гетьмана не тільки як відомого полководця, під керівництвом якого козаки не мали жодної поразки, а показати його дипломатичну діяльність.
Учні згадали твори усної народної творчості, в яких змальовано славного гетьмана Війська Запорозького. Особливою сторінкою конференції стала розповідь про перлину архітектури Лівобережжя Сулимівську Святопокровську церкву, діти, посилаючись на наукові джерела, дослідили проблему визначення року побудови церкви, показали архітектурні особливості споруди як яскравого представника козацького бароко. Всіх учасників запросили взяти участь у наступних конференціях.
Свято «Козацькому роду нема переводу» перенесло присутніх в добу козацтва, де лицарі на баских конях боронили безкраї простори вітчизни, розливалася степами та долинами пісня про подвиги славних синів України. Гімн України у виконанні Лебединського народного хору був особливо піднесеним, бо його натхненно підхопили молоді голоси учасників свята. Гімн по праву є піснею єднання українців. Козацькі пісні та думи у виконанні кобзаря Тараса Силенка полонили серця учасників свята та гостей, допомогли відчути неповторний дух козацької епохи.
Представники Ради Українського козацтва генеральний бунчужний Мельничук Ю.Л. та крайовий отаман Київщини Панасюк В.Ф. привітали присутніх з Днем захисника України та провели посвяту учнів 3-4 класів у козачата. Готуючись до відповідальної миті приєднання до славного Українського козацтва, діти проробили чималу роботу і поділилися із присутніми своїми досягненнями: прозвітувалися про результати творчих проектів, над якими працювали протягом року, показали знання історії та свої уміння співати, акторську майстерність. Привітав юних козачат настоятель Сулимівської святопокровської церкви о.Володимир, він висловив сподівання, що наша молодь зростає захисниками рідної землі, української мови, справжніми патріотами України.
У Бориспільському районі вже багато років існує премія імені гетьмана Івна Сулими для керівників закладів освіти. В різні роки лауреатами премії були кращі директори району та люди, які зробили особливий внесок в розвиток освіти району:
Йовбак Юрій Юрійович, Дячук Анатолій Федосійович, Кравченко Сергій Миколайович, Корніяка Михайло Якович, Галатенко Василь Іванович, Безруков Леонід Дмитрович, Овсієнко Іван Петрович, Денисенко Микола Васильович, Недогибченко Іван Володимирович, Гриценко Леонід Григорович, Пилипчук Микола Павлович, Похиль Тарас Ростиславович, Кравцов Віктор Іванович, Марченко Сергій Валерійович, Форостовський Андрій Михайлович. Лауреатам премії директор школи Кравцова Лариса Євгеніївна вручила Козацький універсал, в якому висловлено подяку за їх сумлінне служіння справі виховання молоді у дусі поваги до козацько-лицарських традицій українського народу, національних звичаїв, любові до історії рідної землі. Учасниками заходу були представники шкіл району: директори, заступники директорів з виховної роботи, вчителі історії, методисти районного методичного кабінету Чигрин Тетяна Володимирівна та Бриль Людмила Миколаївна.
Гостей свята привітали дует бандуристок «Заграва» Великоолександрівської школи мистецтв у складі Романенко Людмили Іванівни та Чернюк Ірини Анатоліївни, запальний гопак подарували учасники ансамблю «Усмішка» під керівництвом Назаренко Людмили Анатоліївни, пісні про славне козацтво лунали у виконанні Лебединського народного хору.
Від щирого серця вітаємо усіх козаків зі світлим днем: денем Українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці, що відзначається щорічно 14 жовтня. Ідея козацтва щільно переплелася з історією українського народу. І сьогодні козак - це не той, хто одягнений у шаровари. Козак, це перш за все, воїн за духом, але воюватиме він тільки за одну річ – свободу і незалежність своєї Батьківщини. То ж нехай прагнення волі та незалежності і надалі буде неодмінною рисою українських козаків.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано