A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

НЕ ЧЕКАЙТЕ СПАЛАХУ: ЄДИНИЙ СПОСІБ ЗАПОБІГТИ ХВОРОБІ – ВАКЦИНУВАТИСЯ!

Дата: 08.11.2019 09:23
Кількість переглядів: 367

У залі будівлі Бориспільської районної ради відбулося спільне засідання міської і районної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У президії – заступник голови РДА Сергій Білецький і начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Бориспільської міської ради Анатолій Сьомак. На комісії заслухано інформацію про епідситуацію із захворюваннями на дифтерію; затверджено протиепідемічні заходи та план профілактичних заходів в осередку дифтерії з метою недопущення ускладнень спалаху небезпечної хворобиї на Бориспільщині.

Андрій Веремій, завідувач Бориспільським міжрайонним відділом лабораторних досліджень МОЗ України, колишній головний санітарний лікар Бориспільського району:

– Наразі в Україні зареєстровано 21 випадок дифтерії, з них 18 – у жовтні. Лабораторно дифтерія підтверджена в Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській, Харківській та Київській областях. Протягом останніх дев’яти років щорічно реєструвалися поодинокі випадки дифтерії. За той проміжок часу зареєстровано 56 хворих: 12 дітей та 44 дорослі. Усе в природі має свою циклічність. Так звана циклічність дифтерії 25 років. Останній спалах цієї інфекції був у 1996-1997 роках. Тоді із 22 тисяч хворих летальних випадків було близько 700. Але в ті роки в інфекційному відділенні мали постійний запас дифтерійної сироватки, і вакцинація населення була на рівні. Тоді в центральній районній лікарні було створено сім бригад, які займалися вакцинацією. Наприкінці 90-их щепленням було охоплено 94,7% населення. На 1 жовтня 2019 року маємо 59,6% – це діти віком до 1 року, 52,3 % – дорослі. У районі за неповний 2019 рік щеплено дітей від 1 до 6 років – 42,9%, ревакциновано дорослих – 32%, у місті – 41,5%, дорослих – 76%, відповідно.

Якщо почнеться спалах захворюваності на дифтерію, то, враховуючи спалах, що був у 90-их роках, із 100 хворих може померти від трьох до п’яти осіб. У серпні цього року Україна отримала гуманітарну допомогу від Всесвітньої організації охорони здоров’я – 200 флаконів протидифтерійної сироватки. Наразі використано 13 доз у Закарпатській області і місті Києві, залишилося близько 180, їх розподілено між областями.

Ситуація, що склалася в місті й районі – критична. Тож і влада, і ті, хто надають медичну допомогу, мають докласти всіх зусиль для виконання заходів з профілактики дифтерії.

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – вакцинація дітей і ревакцинація дорослих. Щеплення – єдиний засіб зберегти життя людини. Вакцинована людина може захворіти, але вона збереже собі життя. Це головне. Жителів міста та району просять з’ясувати, коли і які щеплення було зроблено. Від дифтерії і правця українці отримують 6 доз вакцини у дитинстві, відповідно до календаря щеплень, у дорослому віці вакцинуватися потрібно кожні 10 років.

Олександр Щур, головний лікар ББЛІЛ:

– Ми провели засідання протидифтерійного комітету і розробили комплексний план, який мають затвердити міська та районна влади. Головна проблема – наявність сироватки. Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період хвороби – 3-10 днів. Зробити щеплення можна безкоштовно у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Дорослі та діти можуть вакцинуватися в державних медзакладах, а також у приватних лікарнях та у лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ.

Олександр Різник, заступник директора міського центру первинної медико-санітарної допомоги, поінформмував, що розроблено низку заходів щодо попередження дифтерії. Наразі щеплено 3600 осіб, із них дітей – 2948. Від перших років життя до 5 років щеплено 44% дітей, від 6 до 17 – 34%, серед дорослого населення вакциновано 26%. Сироватка є в наявності.

Анна Ільчишина, директор районного центру первинної медико-санітарної допомоги, наголосила, що первинна ланка медицини перебуває на передовій боротьби з усіма інфекційними захворюваннями:

– На кінець жовтня дітей до першого року життя щеплено на 102% (планувалося 400 дітей, народилося 496), дітей старших одного року – теж більш ніж на 100 відсотків, дітей 6-річного віку – 21,3%, дітей старших семи років 66,9%, 16-річних – 72,1 %, дорослого населення – 48,2 %. Чому такий показник? Відсутня вакцина. На початку року ми отримали 90 доз при потребі 872.

Між районним закладом та Київським обласним лабораторним центром було укладено угоду на визначення палички дифтерії. І лікарі загальної практики всіх сільських медамбулаторій району мають змогу обстежувати хворих на ангіну, фарингіт, тонзиліт тощо безкоштовно.

Тетяна Павленко, начальник управління освіти і науки Бориспільської міської ради, зауважила, що законом передбачено не допускати невакцинованих дітей до відвідування закладів освіти. Однак це викликає велике обурення серед батьків.

Людмила Пасенко, заступник Бориспільського міського голови, підкреслила, що  в місті є комплексний план протиепідемічних заходів:

– Залишається лише одне – інформаційна і просвітницька робота. Усі звернення щодо придбання сироватки ми зробимо. Для інформаційно-роз’яснювальної роботи залучити ЗМІ, освітянську галузь.

Протидифтерійна комісія збереться наступного тижня на базі ББЛІЛ з об’єктивним матеріалом.

Алла БОГУШ, директор районного радіомовлення


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано