A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Субвенцію прийняли, бюджет затвердили

Дата: 27.12.2016 08:58
Кількість переглядів: 679

Для участі в роботі дев’ятої сесії VII скликання Бориспільської районної ради прибуло 28 народних обранців. Активно долучилися до обговорення порядку денного голова районної ради Владислав Байчас, його заступник Іван Недогибченко, голова РДА Дмитро Воронін, заступники голови райдержадміністрації, сільські голови, головні розпорядники бюджетних коштів. Серед низки актуальних питань, які виносилися на розгляд сесії, найголовніше – затвердження основного фінансового документу району на 2017 рік.

Доповнили бюджет-2016

Начальник управління фінансів РДА Тамара Матяш озвучила зміни до бюджету-2016. Найперше – це субвенції з державного бюджету, що мають цільовий характер. Головним розпорядником цих субвенцій є управління соціального захисту населення та районний відділ освіти і РДА в частині отримання медичної субвенції. Що стосується виплат освітянам, то до кінця бюджетного року вони отримають довгоочікувану надбавку за престижність, яку чекали не один місяць.

І. Недогибченко зауважив, що управління соціального захисту населення є виконавцем двох районних програм «Турбота» та підтримки воїнів АТО. За двома програмами надано допомогу мешканцям району в сумі близько 1млн 600 тис. грн. Наступного року до програми потрібно внести корективи, щоб конкретно бачити, хто і з якого населеного пункту отримав матеріальну допомогу.

 

Нові установчі документи у закладах освіти й охорони здоров’я

До статутів кількох навчальних закладів — Мартусівського НВО, Пролісківського НВО, Процівської ЗОШ І ступеня, ДНЗ «Лісова казка» (с. Проців), Бориспільської районної дитячо-юнацької спортивної школи та Великоолександрівської школа мистецтв та ремесел – внесено єдину поправку: заклад є неприбутковою організацією.

Змінили найменування навчального закладу «Вороньківська ЗОШ І-ІІІ ступенів Бориспільської районної ради Київської області» на Опорний навчальний заклад «Вороньківська ЗОШ І-ІІІ ступенів Бориспільської районної ради Київської області» та затвердили Статут закладу.

Два комунальні заклади — Бориспільська ЦРЛ та «Бориспільський центр первинної медико-санітарної допомоги» - отримали Статути у новій редакції. Чимало непорозумінь і нюансів викликало це питання ще на минулій сесії. Тоді керівництво району і міста домовилися доопрацювати документи. Дійшли до спільного знаменника, і як результат – статути затверджено.

 

Все для госпітального округу в районі

І. Недогибченко повідомив, що в переддень районної сесії відбулася чергова сесія міської ради, на якій затверджено бюджет Борисполя 2017 року, де передбачено кошти, 10 млн грн, на будівництво лікувального корпусу Бориспільської ЦРЛ. За словами заступника голови райради, ініціатором розроблення проекту такого будівництва була районна рада, його виготовлено за кошти районного бюджету. Здійснити його реалізацію можна лише спільними зусиллями міської, районної та обласної рад. Тож на міській сесії затверджено міськрайонну програму реконструкції Бориспільської ЦРЛ. У районній раді вона з’явилася вранці, напередодні роботи сесії райради. Приймаючи бюджет на 2017 рік у пропозиціях, які надала РДА, коштів на будівництво лікарні немає. Тому до порядку денного депутати внесли питання щодо затвердження вищезгаданої програми.

Розробник програми головний лікар ЦРЛ Олександр Щур поінформував стосовно формування до 1 лютого 2017 року госпітальних округів, відповідно до постанови Кабміну. Тому якщо на базі ЦРЛ не буде лікарні інтенсивного лікування другого рівня, як базової лікарні для госпітального округу, то немає доцільності реконструювати ЦРЛ. Головне спільне завдання – домогтися створення на Бориспільщині госпітального округу. «Якщо залишимося без госпітального округу, — зауважив О. Щур, — то область під цю програму нам кошти не виділить».

І. Недогибченко аргументував: якщо буде затверджено програму, то до порядку денного включать ще одне питання. Оскільки до районної ради надійшов лист, у якому Бориспільська РДА просить розглянути звернення до керівництва області щодо створення лікарні інтенсивного лікування другого рівня в межах одного з госпітальних округів на базі Бориспільської ЦРЛ, уже посилаючись на цю програму.

Вартість програми 71 млн 97 тис. 202 грн. Із них на 2017 рік – 35 млн 648 тис. 601 грн, включаючи: 10 млн 200 тис. грн — з міського бюджету, 12 млн 724 тис. грн — з районного, 12 млн 724 тис. грн — з обласного. Решта коштів мають освоїти у 2018 році. Щоб Бориспільська ЦРЛ стала лікарнею інтенсивного лікування другого рівня, і район, і місто, й область мають діяти в унісон. Інакше – справи марні.

Депутати затвердили програму й підтримали звернення голови РДА щодо створення госпітального округу в нашому районі.

 

Бюджет 2017 затвердили. Резервний фонд збільшили

Прогнозований показник доходів з фізичних осіб на 2017 рік становить 342 млн грн. Відповідно до норм бюджетного Кодексу, до районного бюджету надходитиме 60% від загальної цифри, що становить 205,5 млн грн.

Обробивши показники районного бюджету за дохідною частиною і бюджетні запити за видатковою, бачимо профіцит районного бюджету, тобто перевищення доходів над видатками, в сумі 31,8 млн грн. Ці кошти РДА розписала в додатку проекту рішення про районний бюджет на 2017 рік. Тут враховано добудову незавершених об’єктів у селах, над якими працювали в 2016 році. А також кожній сільській раді по 600 тис. грн на виконання інвестиційних об’єктів.

Тим часом в Україні є регіони, де бюджетних грошей бракує. У Бориспільському районі на всі бюджетні заклади коштів вистачає, але виникає питання: як їх справедливо поділити, аби нікого не образити? На засіданнях постійної комісії з питань бюджету та фінансів так і не вирішили, як бути.

«Вважаю, що на чолі з головою РДА повинна працювати робоча група за участі сільського голови, районних депутатів по відповідному виборчому округу, місцевого активу, аби визначити пріоритети для того чи іншого населеного пункту,  ?  висловив своє бачення розв’язання проблеми І. Недогибченко.  ?  Що таке 600 тис. грн для сільської ради, де один населений пункт, а що для тієї, до якої належить шість сіл? Або ж пристоличної сільради і тієї, що віддалена від райцентру? Тож рішення має бути зваженим. Усіх під одну лінійку міряти не можна».

Депутати дійшли висновку, що буде доцільно кошти у розмірі 31,8 млн грн спрямувати до резервного фонду.

У бюджеті не передбачили грошей на фінансування програми реконструкції Бориспільської ЦРЛ, а це має бути не більше і не менше, ніж 12 млн 724 тис. грн. бюджетних коштів. Тож цю суму спрямують з резервного фонду. Звідти ж направлять кошти на добудову незавершених об’єктів у селах, над якими працювали в 2016 році. Решту грошей диференційовано розподілять за цільовим призначенням на початку 2017-го.

Алла БОГУШ, директор районного радіомовлення


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано